Hartritme onderzoek (Holter)

Wat is het?
Een holter- (1 daags) onderzoek is een onderzoek waarbij het hartritme wordt geregistreerd, met behulp van een draagbare recorder. Een holterregistratie geeft aan hoe uw hart zich over een langere periode gedraagt. De recorder legt uw hartslag onafgebroken vast, waarmee onregelmatigheden in het hartritme worden opgespoord.

Voor wie?
Een holter en on-event onderzoek wordt gedaan bij mensen die verdacht worden van een hartritmestoornis en bij mensen met onbegrepen klachten in de hartstreek.

Hoe werkt het?
U krijgt een recorder en een dagboek mee. U dient het dagboek nauwkeurig in te vullen. Bij een holteronderzoek (1-daags onderzoek) dient u zo gedetailleerd mogelijk uw dagelijkse activiteiten en klachten op te schrijven. U mag hierbij uitdrukkelijk niet op de knop van de recorder drukken.

Klachten kunnen zijn:
Hartkloppingen, hartbonzen, hartjagen, overslag, duizeligheid, draaierig gevoel, licht in het hoofd, wegrakingen, steek in de borst, pijn op de borst, beklemming, kortademigheid, benauwdheid, uitstralende pijn naar arm of keel, hik- of slikproblemen en verder alle onwel gevoelens.

Uitslag
Na afloop van het onderzoek levert u de recorder en uw dagboek in bij de huisarts. Vervolgens zal een cardioloog de registratie beoordelen. In een apart hiervoor gemaakte afspraak zal de huisarts en/ of de Physician Assistant de uitslag en verder beleid met u bespreken.

Kosten
Holter- en on event-onderzoek gaat af van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering, maar komt in plaats van het ziekenhuisbezoektarief waardoor dit onderzoek voor u vele malen goedkoper is.