Echografie onderzoeken bij uw huisarts

Bij Gooise Huisartsen kunt u terecht voor echografie onderzoeken van de boven- en onderbuik. Dokter Jim de Vos is geregistreerd als Huisarts-Echografist bij het College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (CHBB). Een echoscopieonderzoek verricht op de praktijk van Gooise Huisartsen gaat niet af van het eigen risico voor de basisverzekering.

Wij werken met de moderne Siemens Acuson S2000 Helx Evolution.

Wat is echografie?

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Dit geluid is niet voor de mens hoorbaar en wordt ook wel ultrasoon- of ultrageluid genoemd. Deze geluidsgolven kunnen door het lichaam heen en worden uitgezonden met behulp van een transducer die over de huid wordt bewogen. Het voordeel van echografie is dat zachte weefsels zichtbaar gemaakt kunnen worden. Een echo (de afbeelding die wordt gemaakt door middel van echografie) wordt vaak gebruikt om naar organen of spieren te kijken. Echografie wordt ook vaak gebruikt bij zwangerschappen. Met behulp van een echo kan het ongeboren kindje worden gezien.

Voorbereidingen

De onderzoeksplek en de omgeving ervan moet ontbloot worden. Wij raden u daarom aan makkelijke kleding aan te trekken.
Voor een echografie onderzoek is soms ook een speciale voorbereiding nodig. Bijvoorbeeld als u voor een onderzoek van de buik of nieren komt. U mag dan 2 uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken. Medicijnen mag u wel innemen. Zorg ervoor dat uw blaas vol zit. Drink veel heldere dranken (water, bronwater, limonade, frisdrank zonder prik of thee zonder melk) en plas niet meer vanaf 2 uur voor het onderzoek.

De huisarts zal u altijd informeren over eventuele precieze voorbereidingen die u moet treffen op het moment dat u de afspraak maakt.

Hoe werkt het?

U neemt plaats op de onderzoeksbank. Voor het onderzoek van buikorganen zult u op de rug moeten gaan liggen. Voorafgaand aan het onderzoek smeert de huisarts een gel op uw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidsgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen.

Vervolgens wordt de transducer op uw lichaam geplaatst en moet de goede plek worden gevonden. Als de goede plek is gevonden, kunnen er beelden gemaakt worden. Zo kan de huisarts later nog een keer de afbeeldingen bekijken. Als de echo klaar is, kunt u de gel van uw lichaam halen.

Normaal gesproken duurt een echoscopieonderzoek tussen de 15 en de 30 minuten.

Uitslag onderzoek

Tijdens het echoscopieonderzoek worden foto’s genomen van het beeld. Zo kan de huisarts later nog een keer de afbeeldingen bekijken. Het is mogelijk dat u de uitslag direct aansluitend aan het onderzoek krijgt. Het kan ook zijn dat de uitslag in een aparte afspraak met u besproken wordt. Direct na het onderzoek informeert de huisarts u wanneer u de uitslag krijgt.