Anticonceptie-spiraal

Wat is het?


Bij Gooise Huisartsen Blaricum kunt u terecht voor het plaatsen van een koperspiraaltje (met koperdraad omwikkeld) en de hormoonspiraaltjes Mirena en Kyleena (dat het hormoon progestageen afgeeft).

Het spiraaltje is een kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) dat in de baarmoeder van een vrouw wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje later weer te kunnen verwijderen. Bij het vrijen wordt niets van het spiraaltje gemerkt.

Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel en het maakt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar. Het blijft 5 tot 10 jaar werkzaam. Hormoonspiraaltjes geven een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Het maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel en maakt het slijm van de baarmoedermond minder doorgangelijk voor zaadcellen. Het blijft 5 jaar werkzaam.

Voor wie?

Een spiraaltje is voor bijna iedere vrouw geschikt die geen zwangerschap wenst, ook die nog geen kinderen heeft gehad. Een spiraal kan niet geplaatst worden bij een ontsteking van de vagina, de baarmoeder of de eierstokken. Plaatsing van een spiraaltje na een bevalling moet tot minimaal 8 weken uitgesteld worden.

Een koperspiraaltje is minder geschikt voor vrouwen met pijnlijke menstruaties en daarbij veel bloed verliezen. Een hormoonspiraaltje is niet geschikt voor vrouwen met een leverziekte, bepaalde vormen van borstkanker en vrouwen die behandeld worden voor trombose.

Hoe werkt het?

Het spiraaltje wordt meestal tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht. Zwangerschap is dan uitgesloten en het spiraaltje is direct betrouwbaar.

Het plaatsen duurt tussen de 5 en 20 minuten. U gaat liggen met gespreide benen. Eerst wordt met inwendig onderzoek de ligging van uw baarmoeder gevoeld. Dan wordt het speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. De baarmoedermond wordt met een speciale tang vastgepakt. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes worden op maat geknipt.

Het inbrengen kan gepaard gaan met wat pijn, bloedverlies en soms flauwvallen.

Na 6 weken dient u bij de huisarts terug te komen voor controle.

Het plaatsen en het verwijderen van een spiraaltje gaat niet van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering af.